Nieuws

De laatste ontwikkelingen bij PGA Holland

Bericht

Twente Cup: mooie traditie

Van Weerelts overwinning in 2014 leverde hem een startbewijs op voor het KLM Open. En ook na deze editie kan de winnaar zich gaan opmaken om vier dagen later op de Kennemer deel uit te gaan maken van het 156 man tellende veld. Het is het laatste startbewijs voor het Open dat wordt vergeven.

De Twente Cup 2015 wordt dit weekeinde, 5 en 6 september, gespeeld.

Inder van Weerelt won vorig jaar met een score van tien onder par. Ook in 2011 was hij met dat totaal de beste.

Van Weerelt: ‘Twaalf maanden geleden vertelde ik [toernooi-directeur] Daan Slooter dat ik geen wildcard nodig had. “Ik win gewoon de Twente Cup”, zei ik. En die verwachting kwam nog uit ook.’

‘Weet je, natuurlijk wil ik weer winnen. Maar als dat gebeurt, dan wil ik het gevoel hebben dat ik op het KLM Open niet alleen opvulling van het veld ben, dat ik een reëele kans heb om vier ronden te spelen. Is dat niet het geval, dan mag een ander mijn plaats innemen. Dat heeft ook te maken met het feit dat ik dit jaar coach van de nationale selecties ben geworden. En ik werk ook met Wil Besseling en Jurrian van der Vaart.’

Naast Inder van Weerelt zijn er nog meer kanshebbers, al zijn mannen als Floris de Haas (winnaar PGA Holland Kampioenschap) en de al genoemde Wil Besseling en Jurrian van der Vaart reeds zeker van deelname aan het KLM Open.

‘Mocht een speler winnen die zich of al geplaatst heeft of niet wil – of kan – meedoen aan het KLM Open, dan gaat het startbewijs naar de eerstvolgende van de uitslag van de Twente Cup’, aldus PGA Holland-directeur Frank Kirsten.

Andere pro’s die een serieuze gooi naar de titel kunnen doen: de oud-winnaars Ben Collier (2010), Richard Kind (2012) en Xavier Ruiz Fonhof (2013), maar ook Ralph Miller en David van den Dungen. De laatste won dit seizoen al twee keer een wedstrijd van de PGA Holland. Al deze pro’s zijn nog niet geplaatst voor het KLM Open.

De Twente Cup werd in 1929 voor het eerst gespeeld en de Twentsche Golfclub is altijd de gastheer geweest. Tot en met 1966 speelde men om wat de TCC Cup werd genoemd. Een jaar later werd de trofee omgedoopt in Twente Cup.

Er was nog een belangrijke verandering: in 1997 werd de roemruchte 9-holes baan bij Hengelo verruild voor een moderne 18-holes course op het Landgoed Twickel in Ambt Delden. In september van dat jaar was het Alan Saddington die daar de allereerste winnaar van de Twente Cup was.

Het zal liefhebbers met een beetje gevoel voor golfhistorie niet verbazen dat Gerard de Wit het grootst aantal zeges behaalde: elf stuks. De grootmeester won in 1947 voor het eerst en in 1968 voor het laatst. Joop Rühl was zes keer de beste.

De laatste speler die in de Twente Cup met succes zijn titel verdedigde, was Ruud Bos. Hij won er zelfs drie op rij: 1987, 1988 en 1989. Voor Bos was het een thuiszege, want hij legde de basis voor zijn golfcarrière onder andere op de Twentsche.