Nieuws

De laatste ontwikkelingen bij PGA Holland

Bericht

Stephane Lovey overleden

stephane_lovey.jpgDe van de Hattemse afkomstige speler won in 2000 het Nationaal Open. Ook eindigde hij in 1991 met Oranje als derde in het ELTK.
Dit weekeinde is Stéphane Lovey na een lang ziekbed op 47-jarige leeftijd overleden.
 

Lovey was de zoon van Angelin, de Zwitser die vanaf 1972 jarenlang uitbater was van het clubhuis van de Hattemse. Op de 9-holes baan kwam de op 25 september 1966 geboren Stéphane vanzelfsprekend in aanraking met golf.

 

 

'Hij viel al snel op als een talentvolle speler', zegt Rolf Olland, die voorzitter van zowel Hattem als de Nederlandse Golf Federatie is geweest. 'Een intelligente maar ook wel eigenzinnige jongen die veel ambitie had. We hebben samen competitie gespeeld. Dat was heel plezierig.'

Als amateur behoorde Lovey, die later overstapte naar Noordwijk,  tot de top van ons land. Hij speelde een aantal keer voor Oranje en met het herenteam behaalde Stéphane Lovey in het Europees Landenteam Kampioenschap van 1991 in Madrid brons. In de halve finale werd nipt van Italië verloren, maar in de strijd om het brons was Nederland te sterk voor de veel hoger aangeslagen Schotten.

'Een bijzonder mooie week', zegt teamgenoot Niels Boysen, de huidige topsport-coördinator van de NGF. 'We logeerden bij gastgezinnen en Stéphane was mijn kamergenoot. 'Ik herinner me dat hij een zeer toegewijde golfer was. Iemand die, ook al pro, bijna alles voor zijn sport over had. Tijdens dat ELTK stond hij voor en na de matches steeds maar weer op en rond de green te oefenen. Daar kon Stéphane geen genoeg van krijgen.'

Begin jaren negentig werd Lovey professional. Hij speelde enkele seizoenen op de Challenge Tour en daar kwam de huidige NGF-coach Hayo Bensdorp hem tegen.

'Hij nam mij als het ware op sleeptouw', aldus Bensdorp. 'We reisden veel samen en dan leer je iemand goed kennen. Stéphane was aardig, hartelijk en meelevend medemens. Hij was heel precies en had een duidelijke, eigen mening.'

'Natuurlijk was hij ook een goede speler. Iemand die zich heel goed voorbereidde. Het beste onderdeel van zijn spel? Hij sloeg zijn wedges heel goed. Volgens mij was Lovey een van de eersten die drie wedges in zijn tas had.'

Lovey's beste prestatie in het Dutch Open was een veertigste plaats. Dat was in het kampioenschap dat in 1991 op Noordwijk werd gespeeld. Van die club was overigens hij jarenlang lid.

Als pro won Stéphane Lovey een aantal wedstrijden van de PGA Holland Tour. Tijden deze toernooien leerde voorzitter Frank Kirsten hem goed kennen.

'Ik denk dat de Nederlandse professional-wereld een bijzonder aardig mens en een uitstekende collega heeft verloren', zegt hij. 'Stéphane was iemand die goed over dingen nadacht en een goed onderbouwde mening over het spel en het vak van golfpro had.'

Zijn belangrijkste zege boekte Lovey in 2000. In juni van dat jaar was hij de beste in het Stern Nationaal Open op de Koninklijke Haagsche. Met een totaal van 295 slagen had hij een nipte voorsprong op de amateurs Inder van Weerelt en Ralph Miller.

Ondanks zijn inspanningen speelde Lovey nooit op de Europese Tour, al probeerde hij zich wel meerdere keren te plaatsen. Maar het niet 'slagen' weerhield hem er niet van om te blijven spelen. Tot een paar jaar geleden kwam hij op tal van kleinere circuits uit.

Stéphane Lovey werd een paar jaar geleden ook puttingcoach. Tevens bemoeide hij zich enige tijd met de mentale begeleiding van een aantal spelers.