Nieuws

De laatste ontwikkelingen bij PGA Holland

Bericht

In memoriam: Donald Armour

Een week na zijn 61ste verjaardag is Donald Armour overleden. Hij was een veelzijdige pro: speler, teacher, organisator, motivator en ook nog eens verslaggever.

Donald_Armour.jpg

 
'Het mooiste van Turnberry? In de zomer was het er zo lang licht dat we - Gregor Jamieson en ik - als assistent-pro's na ons werk vaak nog wel negen holes konden spelen. Zo was je de hele dag met golf bezig'.

Donald Armours ogen glommen toen hij mij dat ooit vlak voor een tv-uitzending vertelde.

Voor Donald Armour was golf dan ook een manier van leven, schrijft Jan Kees van der Velden die een paar jaar samen met de Schot commentaar gaf voor zenders als SuperSport en RTL. Donald was 24 uur oper dag met zijn vak bezig. Een voorbeeld voor zijn collega's.

En Donald Armour zorgde ervoor dat zijn leerlingen al snel net zo enthousiast waren als hijzelf. Zijn kennis en inzicht zorgden ervoor dat uitzendingen van onder andere het toenmalige Heineken Open zowel onderhoudend als informatief waren.

Maar bovenal was Donald Armour een van de aardigste mensen die ik ooit in golf heb ontmoet. Hij sprak zacht doch zeker. Donald koos zijn woorden zorgvuldig, al was het maar om andere mensen niet onnodig op de tenen te trappen.

Dat betekende niet dat Donald Armour zijn mening niet wilde of durven geven. Integendeel. Hij wist heel goed wat hij wilde en legde dat ook altijd helder uit. Maar Donald had teveel respect voor anderen - zeker voor zijn collega's - om ongenuanceerde uitlatingen te doen.

Met andere woorden: hij was een gentleman en tevens een van de beste ambassadeurs in Nederland voor golf.

Na vijf jaar Turnberry Armour speelde van 1977 tot en met 1980, volgens de website van de Europese Tour, 39 toernooien op het hoogste niveau.

'Een geweldige ervaring', schreef hij op zijn website. 'Maar helaas door een blessure bleef het daarbij.'

Donald Armour kwam in 1981 naar Nederland - om pro te worden op het bescheiden Be Fair, bij Hilversum. Hij werkte daarna op onder andere de Hilversumsche, Nunspeet (met zijn bedrijf Friends of Golf), Anderstein en Amstelhof.

In 2008 was hij een van de oprichters van een virtuele vereniging, United Golf. Daarnaast was Armour enkele jaren actief met het introduceren van golf aan reumapatiënten.

In de jaren tachtig behoorde Donald Armour tot de betere spelers op de wedstrijden van de NPGA, nu de PGA Holland. Hij won zowel het Nationaal Open als het Profkampioenschap, de twee belangrijkste wedstrijden voor pro's. Nagenoeg alle deelnemers waren in die tijd nog teaching pro's.