Nieuws

De laatste ontwikkelingen bij PGA Holland

Bericht

Golf & Ride: Golf is een sport zonder beperkingen

 Introductie

  • Golforganisaties wijzen op mogelijkheden voor spelers met een fysieke of verstandelijke beperking
  • Seizoen 2015 staat in het teken van het project Golf & Ride
  • Tee-off op zaterdag 4 april
  • Inspirerende workshops in vier regio's

Golf & Ride Holland heeft tot doel om golf te laten beleven door mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Tevens heeft het project, dat van 4 april tot en met 5 oktober 2015 duurt, tot doel om mensen met een beperking meer mogelijkheden te bieden om echt actief te sporten.

Samenwerking

Om Golf & Ride tot een succes te maken, werken de PGA Holland, de Nederlandse Golf Federatie (NGF), de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG) en de European Disabled Golf Association (EDGA) intensief samen.

Op bijna elke golfclub in Nederland spelen mensen die een beperking hebben. Soms licht, soms wat zwaarder. Velen van hen compenseren dat met een (golf)handicap, zodat zij allen gewoon tegen en met elkaar kunnen spelen. Maar wat als je het Syndroom van Down hebt, of als je een been of een arm mist? Kun je dan niet golfen?

Voor de overkoepelde organisaties is de vraag stellen, hem meteen ook beantwoorden – met een volmondig 'ja'.

In feite is golf een ideale sport voor mensen met een lichte of zwaardere beperking. De bal ligt stil en het spel van de ander is niet van invloed op dat van jou. En dan is er ook nog het al genoemde handicapsysteem dat golfers van verschillende niveaus in staat stelt in dezelfde wedstrijd tegen elkaar te spelen.

Kansen

Om de golfclubs te laten zien wat de kansen en mogelijkheden voor mensen met een beperking zijn, doet Nederland in 2015 mee aan Golf & Ride om het stokje volgend jaar door te geven aan een ander Europees land. Tony Bennet zal als voorzitter van de EDGA het project van Portugal overdragen aan Nederland. Het is nu aan de Nederlandse golfgemeenschap om de draad op te pakken.

De basis van het project is een combinatie van twee gezonde activiteiten, fietsen en golf.

Op 4 april wordt het project gestart met een fietstocht langs ..... golfbanen, te beginnen op de Hilversumsche Golfclub. Daar vandaan wordt naar Spanderbosch gefietst. Na Spandersbosch zal de tocht worden vervolgd naar Golfclub Almeerderhout en Golfclub Zeewolde vormt de eindbestemming. Op elke baan zal een hole worden gespeeld door vertegenwoordigers van de NGF, de PGA Holland, de NVG en de EDGA. Na deze korte openingstocht is het de beurt aan alle Nederlandse golfclubs om dit voorbeeld te volgen. 

Hoe dan?

Maar wat kunnen golfclubs doen om daadwerkelijk iets voor golfers met een beperking te betekenen of het voor mensen met een beperking mogelijk te maken om te leren golfen?

De overkoepelende organisaties hebben tal van ideeën om de drempels – soms letterlijk, maar zeker figuurlijk – weg te nemen. Het gaat er echter vooral om dat een vereniging iets doet waarmee zij zich associeert en in herkent.

Om uw club op weg te helpen, worden er in de week van 12 tot en met 17 april in regionaal verband workshops gehouden. Tijdens deze bijeenkomsten zal worden besproken hoe u het beleid voor golfers met een beperking kunt integreren in uw verenigingsleven en hoe u iets kunt organiseren om golfers met een beperking de aandacht en middelen te geven die zij nodig hebben.

De workshopdata en -locaties zijn:

Golfclub Dirkshorn - 13 april
Drentsche Golfclub - 14 april
Golfclub Het Woold - 15 april
Golfclub Almkreek - 17 april

De workshops zijn van 19.00 uur tot 21.30 uur.

Opgeven kan gebeuren via jh@pgaholland.nl. Geef aan van welke golfclub u bent en met hoeveel personen u komt.

Voor meer informatie en inspiratie kunt u alvast kijken op de volgende websites:

www.golf.nl
www.edgagolf.org
www.edgagolf.com
https://www.youtube.com/watch?v=bU3RrrpzVec