Nieuws

De laatste ontwikkelingen bij PGA Holland

Bericht

Elke dag weer een nieuwe uitdaging

Het eerste kwartaal van 2015 zit er op en het eerste major is ook alweer gespeeld. Het is natuurlijk geweldig dat een 21-jarige atleet, Jordan Spieth, The Masters, wist te winnen – met bijna elke dag wel een record, schrijft PGA Holland-directeur Frank Kirsten.

Spieth, McIlroy en Mickelson, maar ook Luiten en Schreefel zijn geweldige spelers die mensen aan het golfen krijgen. De PGA Holland wil golf graag nog meer als sport promoten waarbij spelers van alle leeftijden op hun eigen niveau prestaties kunnen leveren. En natuurlijk is golf ook gezond. Dat is een aspect dat ook in de golfwereld zelf nogal wordt onderschat. Ook hier valt voor de pro's veel te winnen. De televisieprofessor Eric Scherder schrijft bijvoorbeeld in zijn boek Laat je hersenen niet zitten impliciet op elke pagina dat golf goed is voor je brein. Ook fysiek is golf dus gezond: het aantal verbruikte calorieën per ronde is aanzienlijk. De (Amerikaanse) LPGA Tour meldde deze week dat het spelen van achttien holes zo'n 2000 calorieën 'opbrandt'. En als wij niet te veel bitterballen na afloop van een ronde eten, is golf dus een prima manier om fit te blijven en op gewicht te blijven.

Nog even en we kunnen in Nederland met de PGA Junior League de PGA Holland en de NGF laten aansluiten bij een wereldwijde teamcompetitie. Ja, je leest het goed: golf als teamsport! Het is precies wat jonge mensen willen en de PGA Holland-professionals zullen als eersten in Europa de mogelijkheid gaan krijgen om dit in Amerika zo succesvolle concept op hun club te introduceren.

De eerste maanden stonden voor mij grotendeels in het teken van de voorbereiding op week 11, onze driedaagse bijscholing voor PGA Holland-leden. Net als in de afgelopen vijftien jaar werd Week 11 op geweldige wijze georganiseerd door mijn collega Jim van Heuven. De PGA-professionals staan dag in, dag uit klaar om jouw techniek te verbeteren, zodat het nog leuker wordt om te spelen. Vanzelfsprekend vindt de PGA Holland het van het grootste belang dat wij onze leden de mogelijkheid bieden om zich te blijven ontwikkelen. En dat heeft betrekking op de manier waarop pro's met golfers van alle niveaus aan de slag gaan. Ik zat een keer bij een diner naast de coach van Rory McIlroy , PGA- professional Michael Bannon. Hij vertelde mij zijn buitengewone verhaal. Rory is de zoon van zijn beste vriend en woonde tegenover hem. Michael had al snel in de gaten de Rory een bijzonder talent bezat. Hij had ook heel snel door dat het niet lang zou duren eer hij Rory niet meer zou kunnen prikkelen. Michael heeft nagenoeg ieder boek gelezen en veel seminars bezocht om zijn pupil voor te blijven. En ik weet uit eigen ervaring dat er in Nederland ontstellend veel pro's zijn die dezelfde instelling als Bannon hebben. Dit zijn voor mij de collega's waar Jim van Heuven, het bestuur van de PGA Holland en ik ons iedere dag weer met plezier voor inzetten.

Het wedstrijdcircuit 2015 neemt ook een belangrijk deel van mijn tijd in beslag. De PGA Holland mag zich heel gelukkig prijzen met een wedstrijdcircuit dat heel wat economische tegenwind heeft weten te doorstaan. Natuurlijk zijn de prijzengelden naar omlaag bijgesteld, maar er is nog steeds sprake een volwassen circuit. Voor de PGA-leden zijn er mogelijkheden te over om op hoog niveau te spelen en zichzelf te testen.

De clubs waar wij elk jaar weer te gast zijn, doen er alles aan om het de spelers zo aangenaam mogelijk te maken. De vrijwilligers draaien vele uren om een toernooi op hun club te organiseren en dat is werkelijk bewonderenswaardig. Het overleg met deze wedstrijdcommissies neemt veel tijd in beslag. Maar in mijn ogen is elke minuut zeer goed besteed en ik doe dat dan ook met buitengewoon veel plezier.

Sponsoring van welk evenement, sportclub of organisatie dan ook staat al jaren onder druk. Het is mijn taak om sponsoren te blijven interesseren voor de vele mogelijkheden die de PGA Holland te bieden heeft. In dit verband is het belangrijk om nationale en internationale contacten te leggen en te onderhouden. Contacten die het verschil kunnen maken. Ze zijn van vitaal belang voor de PGA Holland. Dankzij het lidmaatschap van de PGA's of Europe spreekt de PGA Holland internationaal een woordje mee en ik krijg zo de mogelijkheid om bedrijven te interesseren voor onze sponsorpakketten.